Obumu Nieuws

 

Niet alleen leren over de wereld, ook iets doen om deze een beetje mooier te maken. Met die insteek zijn de 4 Helmondse OMO-scholen in 2017 aan de slag gegaan. Zo vertrekken in april twee leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege en twee van het Carolus Borromeus naar Oeganda om te helpen bij de bouw, inrichting en renovatie van lokalen binnen het basis- en middelbaar onderwijs. Twee jongeren van het Vakcollege gaan toiletblokken en waterputten bouwen in Ghana. Twee leerlingen van de Praktijkschool gaan naar Nicaragua later in het jaar.

Samen met de 4 scholen van OMO sg Helmond heeft stichting HelMondiaal een uniek Internationaliseringsproject gepresenteerd aan burgemeester E. Blanksma en de commissie Internationale Betrekkingen van de gemeente Helmond op 12 oktober 2017.

Bij dit Internationaliserings project werkt OMO-scholengroep Helmond samen met de gemeente. De commissie Internationale Betrekkingen ondersteund dit project financieel,, waarbij Stichting Helmondiaal als tussenpersoon fungeert;  Dit alles in het kader van het beleid: Bewustwording van 90.000 Helmonders, waarbij de focus ligt op de jeugd.

Want het gaat om jongeren bewust te maken van wat er in de wereld speelt. Dat goed onderwijs en water uit de kraan niet overal vanzelfsprekend is.  Wendy de Jong is namens OMO projectleider Internationalisering. ,,De reguliere schoolreizen hebben een sociaal maatschappelijk onderwijskundig doel. We willen aandacht voor de jeugd die het minder heeft. En kijken wat we daar met het onderwijs aan kunnen doen.".


 

Vierde lokaal en renovatie.

In totaal gaan zes leerlingen met begeleiders in april naar Afrika. ,,Liever klein beginnen en iets goed neerzetten", stelt De Jong. De rest van de school wordt er nadrukkelijk bij betrokken, benadrukt ze. 

,,Dat is het mooie, dat de hele school er op die manier bij betrokken wordt", zegt Isabelle Manders. ,,Wij hebben bij de kerstviering geld ingezameld", aldus de vijfdejaars vwo-leerlingen van De Knip, die naar Oeganda gaat. ,,De kleuter- lagere school die we bezoeken heeft drie lokalen. We hopen met het geld een vierde lokaal te kunnen bouwen, van bankjes te kunnen voorzien en daarnaast nog een lokaal in een middelbare Rscj school in Kalungu te renoveren"

En het is meer dan alleen helpen. ,,We zien hoe ze daar leven en les geven. Daar kunnen wij ook van leren", stelt Isabelle.